5 Curiozitati despre China

China este o tara cu o intindere vasta, o traditie bogata si o delicioasa cultura culinara. Pe langa toate acestea, China se mai poate lauda si cu faptul ca reuneste unele dintre cele mai bizare curiozitati. Iata care sunt 5 dintre cele mai interesante curiozitati ale Chinei:

  1. Stiai ca sinele de cale ferata din China ar putea sa faca inconjurul pamantului de doua ori?

Sinele de cale ferata din China masoara aproximativ 93,000 kilometri lungime, in timp ce circumferinta pamantului este de circa 40,075 kilometri. Un calcul simplu ne arata ca liniile ferate din China ar putea inconjura globul de doua ori.

  1. Stiai ca in fiecare an China taie aproximativ douazeci de milioane de copaci pentru a fabrica betisoare de lemn?

Chinezii folosesc aproape 80 de milioane de betisoare de lemn anual. Acestea au dimensiunea de 1 cm cu 0.5 cm si 20 cm lungime si impreuna pot acoperi Piata Tiananmen de 360 de ori. Copacii taiati pentru fabricarea lor au in jur de 20 de ani.

  1. Stiai ca anual China consuma suficienti taitei instant pentru a hrani intreaga populatie a Algeriei de trei ori pe zi timp de un an?

Un lucru este clar, chinezii adora taiteii. Fie ca este vorba de cei proaspeti fie ca este vorba de cei instant, China detine recordul la consumul de taitei. Chinezii mananca aproximativ 42.5 miliarde de pachetele de noodles instant pe an.  Daca ne gandim ca Algeria are o populatie de 83.7 milioane de oameni atunci putem deduce ca totatul de noodles consumat de chinezi pe an ar putea ajuta la hranirea alegrienilor de trei or pe zi pentru un an intreg.

  1. Stiai ca in fiecare an chinezii mananca carne de proc de greutatea a 5,200 Turnuri Eiffel?

Bucataria Chineza abunda in preparate pe baza de porc si asta se vede! Se vede in cifrele care indica ca anual chinezii consuma 52 de milioane de tone de carne de porc. Turnul Eiffel cantareste 10,000 de tone  deci pentru a satura populatia Chinei ar fi nevoie de carne de porc de greutatea a 5,200 Turnuri Eiffel.

  1. Stiai ca sistemul alimentar al Chinei hraneste aproape 25% din populatia planetei cu doar 7% din terenurile sale arabile?

Productia agricola chinezeasca s-a triplat in ultimii 30 de ani. De altfel, s-a inregistrat si o crestere semnificativa in cresterea animalelor destinate alimetatiei publice. In prezent, sistemul alimetar al Chinei este deosebit de ofertant, avand capacitatea de a hrani circa 25% din intreaga populatie a planetei si acest lucru in conditiile in care se utilizeaza doar 7% din terenurile sale arabile.

Leave a Reply