China este renumita pentru gustul unic al bucatariei sale, insa gastronomia acestei tari reuneste mai multe stiluri culinare. Aceste stiluri sunt caracteristice principalelor orase ale Chinei, si au la baza retete identice care in timp au evoluat diferit capatand cu totul si cu totul alte arome. Citeste mai departe si afla care sunt 5 dintre orasele chinezesti care sunt vestite pretutindeni pentru mancare lor delicioasa, mancare ce reuneste cele mai inedite si originale arome.
1 Hong Kong
Localizare: Sud-Estul Chinei
Stilul culinar: Bucataria Cantoneza, Bucataria Hong Kong si Bucataria Internationala
Mancarea cantoneza este apreciata in toata lumea si are gustul cel mai apropiat de mancarea chinezeasca takeaway. Este cea mai dulce dintre toate stilurile culinare chinezesti, si in acelasi timp cea mai similara aromelor europene. Hong Kong ofera acest stil, impreuna cu fructe de mare foarte bune si coltunati savurosi.
- Beijing
Localizare: Nordul Chinei
Stilul culinar: Bucataria Jing, Bucataria Nordica si Bucataria Mongoleza
Rata Peking sau rata fripta este un preparat chinezesc clasic si foarte delicios. Cea mai gustoasa varianta a ei este cea preparata urmand stilul culinar din Beijing, locul sau de origine ca si mancare imperiala. Aici, rata se serveste intr-un mod foarte festiv si extravagant, fiind considerata o adevarata specialitate. Bucataria specifica Beijingului poarte denumirea de „Bucatarie Jing”.
In nordul Chinei, graul este baza pentru mancaruri, fiind mai important chiar si decat orezul. De aceea, aici se mananca multe preparate care contin faina de grau: clatite, taitei, chifle la abur si coltunasi. Multe mancaruri se gatesc inabusite.
- Chengdu
Localizare: Centrul Chinei, Provincia Sichuan
Stilul culinar: Bucataria Chuan
Chengdu este capitala provinciei Sichuan, locul de unde provine unul dintre cele mai condimentate si populare stiluri culinare. Mancarea chinezeasca Sichuan ar trebui brevetata. Chiar si in cantitati foarte mici este mult prea condimentata pentru majoritatea oamenilor, dar daca adori ardeii iuti atunci este raiul pe pamant. Preparatele clasice care se mananca aici sunt mancaruri calde sichuan, puiul kungpao si tofu mapo.
- Turpan
Localizare: Nord-Vestul Chinei, Regiunea Autonoma Xinjiang
Stilul culinar: Bucataria Musulmana, Bucataria Xinjiang
Oriunde in Nord-Vestul musulman al Chinei ar fi un loc grozav pentru a manca miel la rotisor sau taitei intinsi cu mana, din moment ce isi au originea aici. De asemenea, „painea turtita” din acest oras este cunoscuta sub numele de nang si este foarte gustoasa.
- Xiamen
Localizare: Sud-Estul Chinei, Provincia Fujian
Stilul Culinar: Bucataria Min (Fujian)
Este renumit pentru modul delicios in care se prepara fructele de mare, dar si pentru mancarurile sale cu gust autentic dulce acrisor. Stilul culinar Fujian, dezvoltat in provincia Fujian, este apreciat si pentru condimentele si supele sale inedite.