Diferente culturale intre Chinezi si occidentali

Exista unele diferente culturale intre China si Occident care ar putea sa ti se para surprinzatoare. In China intalnim cu totul si cu totul alte obiceiuri si norme de comportament, care la prima vedere par cat se poate de neobisnuite. Insa in spatele  lor stau rationamente bine intemeiate si o cultura de o frumusete rara.

Femeile isi spun greutatea in public

In tarile vestice, de cele mai multe ori, femeile se comporta de parca numarul de kilograme ar fi cel mai important si bine pazit secret din lume. In China, nu exista retineri in ceea ce priveste greutatea populatiei feminine. Este un lucru cat se poate de obisnuit ca acestea sa-si mentioneze numarul de kilograme intr-o conversatie. Nimeni nu ascunde si nimeni nu minte inlegatura cu acest lucru. Greutatea nu este un motiv de rusine, dar poate aceasta atitudine total diferita  se datoreaza faptului ca majoritatea femeilor din China sunt foarte slabe. Surprinzator, este faptul ca toate sunt la dieta, insa la o dieta de ingrasare.

Poti sa-i spui cuiva ca este gras

In occident, probabil doar medicul ar idrazni sa-ti spuna ca esti gras. Oricine altcineva ar evita sa-ti spuna acest lucru, chiar daca ar fi intrebat direct, si probabil te-ar menaja cu termeni de genul „plinut” sau  „bine facut”. In China, nu exista pudoare atunci cand vine vorba de greutatea cuiva. Este un lucru cat se poate de obisnuit ca un chinez sa se duca la un strain si sa-i spuna direc „Esti atat de gras.”. In cultura lor, acest lucru nu reprezinta o insulta, ci exprimarea unui lucru evident, o dovada de sinceritate. Mai mult, chinezii nutresc o imensa curiozitate fata de oamenii grasi, iar acest lucru este din cauza ca in aceasta tara nu prea se intalnesc astfel de oameni.

Poti intreba pe oricine cat castiga

Adesea evitam sa discutam cu persoanele pe care nu le cunoastem foarte bine despre subiecte mai sensibile, cum ar fi venitul nostru. Ei bine, chinezii nu au nici o jena in acest sent. Acestia ii intreaba direct atat pe strainii,cat si cunoscutii cu care converseaza despre banii pe care ii castiga, si la fel de degajat raspund atunci cand ei sunt cei care sunt intrebati acest lucru. In China este un lucru normal sa discuti liber despre cati bani castigi sau despre cheltuielile pe care le ai, de parca ar fi un subiect banal si de interes general, precum starea vremii.

Excercitiile fizice in public

Potrivit teoriilor medicale chinezesti, masand zonele de presiune corecte, muschii si cartilajele vei imbunatati circulatia sangelui. Astfel nutrientii esentiali vor circula mai bine prin organism ajutandu-ti corpul sa scape de surplusul de toxine. Din acest motiv, chinezii isi iau exercitiile fizice in serios. La prima vedere, acestea pot parea cat se poate de neobisnuite pentru cei din tarile vestice: chinezii isi lovesc repetat pieptul sau soldul de vreo 50 sau 100 de ori…in public.  Dar se mai intampla sa se si traga de lobul urechii sau sa mearga cu spatele. Aceste exercitii fizice, atat de diferite de cele practicate de occidentali, trebuie sa fie cu adevarat sanatoase din moment ce toti chinezii in varsta sunt intr-o forma excelenta.

Fetele se tin de mana

In China, persoanele de sex opus evita orice fel de contact fizic in public, cum ar fi imbratisarile sau strangerile de mana. In schimb, persoanele de acelasi sex tind sa exagereze cu manifestarile fizice reciproce. Este foarte comun pentru femeile chineze sa se tina de mana sau de brat in timp ce merg pe strada. Chiar si barbatii merg pe strada tinandu-si bratul peste umerii prietenilor sai, fiind un gest pur fratesc si cat se poate de masculin. Desi noi evitam in mod normal aproprierile fizice in public, in China persoanele de acelasi sex adora sa-si arate in acest mod prietenia si afectiunea.

Leave a Reply