Ingrediente Chinezesti

Desi bucataria chinezeasca este cat se poate de surpinzatoare si originala, aceasta are la baza cateva ingrediente specifice. Daca esti pasionat de aromele mancarii asiatice si din cand in cand te aventurezi in prepararea unor retete chinezesti, atunci iata care sunt cele mai des intalnire ingrediente, pe care orice amator de mancare chinezeasca ar trebui sa le aiba in camara sa.

Ingredientele proaspete:

Usturoiul

Usturoiul este folosit in China de mai bine de 5000 de ani. Nu numai in bucatarie, dar si in medicina traditionala chinezeasca, fiind considerat  un aliment cu proprietati curative deosebite. Una dintre cele mai comune intrebuintari ale usturoiului atunci cand vine vorba de gatit este in cadrul preparatelor la wok, care nu sunt prajite foarte insistent ci doar trase in tigaie.

Ghimbirul

Ghimbirul este impreuna cu usturoiul unul dintre cele mai indragite ingrediente din bucataria chinezeasca datorita aromei sale deosebite. Ghimbirul este foarte popular in retetele cantoneze, dar si in preparate iuti Sichuan. Pe langa cel proaspta, unele retete folosesc atat ghimbir macinat, cat si murat.

Ceapa verde

Ceapa verde se foloseste atat gatita pentru aroma, cat si cruda ca si garnitura. Este un nelipsit ingredient de la multe preparate gatite la wok.

Chili

Chili proaspat poate fi adaugat tocat, feliat, zdrobit sau intreg pentru a obtine un gust mai picant. Exista numeroase feluri de chili, unele sunt mai iuti decat altele. De asemenea, se gaseste si uscat, sub aceasta forma isi pierde din iutimea initiala.

Coriandru sau patrunjel chinezesc

O verdeata foarte populara datorita aromei sale intense, cunoscuta si sub numele de coriandru. In bucataria chinezeasca se foloseste in sosuri, supe, coltunasi sau ca si garnitura.

Legume Chinezesti:

Bok Choy

Cunoscut si ca mustar chinezesc, acesta are codite albe carnoase cu frunze de culoare verde inchis. Exista si Baby Bok Choy, care are atat coditele, cat si frunzele de un verde deschis. Este folosit, in supe, taitei gatiti la wok sau abur.

Vanata chinezeasca

Se aseamana cu vanata normala, dar este mai lunga si mai subtire. Se foloseste in mancaruri gatite la wok sau la abur. Una dintre preferatele noastre este Vita iute cu Vanata in Usturoi si sos de soia. Daca nu puteti gasi tipul subtire si lung, vanata normala este la fel de buna.

Varza chinezeasca

O leguma cu multe frunze cunoscuta si ca varza de zapada, este foarte comuna si poate fi gasita in orice supermarket. Este grozava in mancarurile gatite la wok cu sosurile si condimentele preferate, in salate sau murata.

Gai Lan sau Broccoli chinezesc

O leguma verde cu un gust asemanator cu broccoli, poate putin mai dulce. Este un fel de mancare foarte popular care se prepara la wok impreuna cu usturoi si sos de soia.

Muguri de boabe de soia

O leguma destul de obisnuita in bucataria chinezeasca, mugurii de boabe de soia sunt bogati in vitaminele A, B si C. Pot fi consumati cruzi in salate, sau adaugati in preparatele gatite la wok.

Pastai

Dulci si crocante, acestea nu trebuie gatite prea mult pentru ca altfel se inmoaie. Foarte folosite in mancarurile gatite in wok, sunt desebit de gustoase si usor de gasit in orice supermarket.

Ridichea Alba

Are aspectul morcovului, insa este de culoare alba. Bogata in calciu si vitamina C, se foloseste in retetele trase in tigaie, la supe sau in prajiturile cu napi.

Ciupercile chinezesti(uscate)

Ciupercile chinezesti au o aroma mai intensa si trebuie inmuiate in apa calda pentru cel putin jumatate de ora inainte de a fi folosite.

Boboci de bambus

Pot fi gasiti foarte usor la conserva sau in borcane in orice hipermarket. Sunt foarte populare in mancarurile la wok.

Alte ingrediente esentiale:

Aluat pentru pachetele de primavara

Aluatul pentru pachetele de primavara se prepara de obicei doar din faina si apa. Se gaseste in foi foarte subtiri  pe care le poti folosi pentru a adauga umplutura, se ruleaza foarte usor si le poti praji imediat pentru a fi consumate cu sosul favorit.

Branza de Soia sau Tofu

Tofu este facut din lapte de soia si consistenta sa se aseamana cu un cheesecake. Este foarte bogat in elemente nutritive esentiale, in minerale si reprezinta o sursa excelenta de proteine. Se adauga in supe, salate sau retete prajite in wok.

Taitei din ou sau faina de grau

Un ingrediente de baza in bucataria chinezeasca, care se foloseste atat in supe, cat si in alte preparate calde cu legume sau cu carne.

Taitei de orez

Subtiri si transparenti, taiteii de orez trebuie inmuiati in apa calda inainte de a fi gatiti. Sunt folositi in supe, salate, preparate la wok sau in pachetele de primavara.

Orezul

Orezul este punctul central al unei mese chinezesti, un ingredient nelipsit si pe care il poti combina cu succes cu aproape orice tip de aperitiv sau fel principal.

Leave a Reply