Lucruri inventate in China

Lucruri inventate in China

 

Ne-am obisnuit deja de ceva timp cu inscriptia “made in China” pe majoritatea produselor pe care le cumparam. Dar, stiati ca, pe langa faptul ca este cel mai mare producator al lumii in numeroase domenii, China este si o sursa de inventii? Poate ca stiati ca matasea si portelanul a fost inventate in China, dar chinezii sunt, de fapt, responsabili pentru mult mai multe lucruri pe care le folosim in prezent, zi de zi. Iata cateva dintre aceste obiecte pe care le datoram renumitei culturi asiatice:

 

Inghetata

 

Inghetata a fost inventata in China in jurul anului 2000 i.Hr.. Prima inghetata a fost facuta din lapte și orez si ambalata in zapada. Conceptul a fost introdus ulterior de Marco Polo in Italia, de unde ne provine inghetata, asa cum o cunoastem noi.

 

Pinata sau cornuletele cu bomboane

 

In general considerate de origine sud-americane si asociate in special cu Mexicul, cornuletele cu bomboane sau alte dulciuri pe care le vedem la petreceri si festivaluri  au fost inventate in China. Versiunea chineza avea forma unui corn de taur si era folosita pentru petrecerile de Anul Nou. Traditia a ajuns in Europa in secolul al XIV-lea, fiind atestata mai intai in Spania si Italia.

 

Jocurile de carti si domino

 

Raspandite in intreaga lume, jocurile de carti si domino isi gasesc originea in aceeasi tara asiatica. Pentru jocurile de carti, prima atestare documentare dateaza din secolul al IX-lea, cand un set de carti se numara printre obiectele posedate de un membru al dinastiei Tang. Jocul de domino au fost atestat la curtea imperiala a Chinei inca din anul 1112.

 

Ketchup-ul

 

Restaurantele fast food poarta semnatura Americii, In fiecare zi, alte cateva puncte se deschid in Europa sau Asia, raspandind stilul de viata american in intreaga lume. Ceea ce ironic, totusi, este ca nici hamburgeri, nici cartofii prajiti, si nici ketchup-ul nu au fost inventate in America. Contributia nemtilor la bucataria americana este evidenta cu nume ca hamburger, Frankfurter si pretzel (covrig), in timp ce cartofii prajiti isi gasesc originile in zona franco-belgiana, iar ketchup-ul a fost inventat de chinezi, fiind la origini un sos de peste.

 

Furculita

 

In ciuda popularitatii acestui instrument de bucatarie in lumea occidentala, furculita pare sa fi fost inventata tot in China. Archeologii chinezi au gasit furculite din os in mormintele stramosilor din cultura Qijia, precum si in cele apartinand membrilor unor dinastii chineze ulterioare.

Leave a Reply