Mancatul cu Betisoarele Chinezesti

Stiai care este originea betisoarelor chinezesti?

Asa cum sugereaza si numele lor, aceste betigase  au fost inventate in China acum 3000 de ani, in timpul dinastiei Shang . Chinezii prefera betisoarele in detrimentul cutitului si furculitei datorita traditiilor si superstitiilor specifice acestei tari.

Confucius sustinea ca la masa nu au ce cauta cutitele deoarece acestea erau asociate cu acte de agresiune si violenta, fiind considerate arme.

Una dintre numeroasele superstitii ale Anului Nou Chinezesc spune ca mancarea trebuie preparata cu mult timp inainte si toate cutitele trebuie puse deoparte, altfel se crede ca norocul noului an va fi taiat de cutitul folosit in primele zile ale anului.

Indiferent de originile sale, folosirea betisoarelor chinezesti s-a extins mai intai in intreaga Asie, iar apoi in restul lumii. In prezent, aceste simpatice ustensile sunt adorate pe intreg mapamondul si majoritatea celor care adora mancarea chinezeasca le manuiesc cu pricepere.

Daca te numeri printre fanii mancarii asiatice, insa nu te descurci cu manuitul betigaselor de lemn atunci nu te ingrijora. Sa inveti sa mananci cu betisoare chinezesti nu este chiar atat de complicat pe cat pare, si la fel ca toate lucrurile din viata noastra, se perfectioneaza cu timpul! Urmeaza pasii simpli de mai jos si exerseaza regulat, si curand vei ajunge sa manaci preparate asiatice ca un adevarat profesionist.

Mancarea chinezeasca este adesea preparata si servita in bucatele mici, ceea ce face ca mancatul cu betigasele de lemn sa fie si mai usor.

Pentru a apuca mancarea:

Pasul 1

  • Trebuie sa tii un betisor intre inelar si degetul mijlociu, acesta nu se va misca aproape deloc. Degetul mare ar trebui sa-l fixeze suficient de bine.

Pasul 2

  • Al doilea betisor se va misca intre degetul mare si degetul aratator. Il coordonezi miscand aratatorul in sus si in jos. Aceasta miscare va deschide si inchide betigasele de lemn, si astfel va fi apucata mancarea.

Cum sa mananci orez cu betisoarele chinezesti:

Orezul se mananca cu betigasele direct din bol. La inceput, limiteaza-te la a ridica imbucaturi mici folosind miscari scurte. Incearca sa eviti distantele mari intre bol si gura. Apoi pe masura ce capeti experienta la manuitul acestor ustensile chinezesti, te poti aventura la imbucaturi mai mari si miscari mai lungi.

Cu timpul, vei observa ca incepi sa iti dezvolti propria tehnica, folosind doar trucurile care functioneaza mai bine pentru tine. Sincer sa fiu, nu exista corect sau gresit, dar ca si in cazul unui stilou, oameni diferiti il manuiesc diferit desi scopul este acelasi: cel de a scrie. La fel si cu betisoarele, scopul este sa aduci mancarea la gura.

Acestea fiind spuse, atunci cand vine vorba de mancatul cu betisoarele de lemn exista atat anumite lucruri admise, cat si unele interzise.

Nu incrucisa betigasele chinezesti. In China, acesta este un semn al mortii. Cand sunt asezate pe masa, in mod normal pe suportul lor, acestea trebuie sa fie paralele.

Nu infige betisoarele in mancare pentru a o ridica. Acest lucru denota lipsa de maniere.

Nu indrepta betisoarele spre oameni. Acest gest este considerat deosebit de nepoliticos.

Poti folosi betisoarele pentru a taia mancarea in bucati mai mici. Din moment ce nu dispui de o furculita, folosirea betisoarelor pentru a taia bucatile mai mari este acceptata. Faci acest lucru strangand bucata mare intre doua betisoare pana se rupe in doua.

Poti folosi betisoare de lemn sau bambus pentru a invata deoarece sunt mai usor de manuit decat cele din plastic sau de metal. Acestea din urma fiind mult mai aluneacoase si mai greu de fixat intre degete.

Alte intrebuintari ale betisoarelor chinezesti:

Pe langa folosirea lor la masa, betisoarele pot fi folosite si in bucatarie pentru batutul oualelor, pentru a amesteca si a rupe taiteii, iar betisoarele mai lungi pot fi folosite chiar si pentru a amesteca in mancare. La nevoie, acestea pot inlocui cu succes o pereche de clesti.

Leave a Reply