Marele Zid Chinezesc

Istoria Marelui  Zid Chinezesc

 

Bucurandu-se de faima internationala, Marele Zid Chinezesc porneste de la Hushan in Liaoning in est si se termina la Jiayuguan in Gansu in partea de vest, trecand prin noua provincii si orase din nordul Chinei, inclusiv Liaoning, Hebei, la Beijing, Tianjin , Shanxi, Shaanxi, Mongolia Interioara, Ningxia si Gansu. Marele Zid Chinezesc este adesea comparat cu un dragon imens, care se intinde peste munți, pasuni si deserturi.

 

Istoria Marelui Zid Chinezesc incepe in secolul VII i.Hr., iar la contructia acestui monument au contribuit mai bine de 20 de dinastii, printre care Qin (221 -206 i.Hr.), Han (206 i.Hr.-220) si Ming (1368-1644). Primele atestari documentare ale acestui monument se regasesc in poemele folclorice si se refera la Regele Xuang din dinastia Zhou  (1046-771 i.Hr.), care i-a ordonat comandantului Nan Zhong sa construiasca un zid defensiv in partea de nord a tinului Xianyun.

 

Contributia dinastiei Qin la Marele Zid Chinezesc

 

În 221 i.Hr., împăratul Qin a unit alte sase state si a infiintat primul regat unificat din istoria Chinei. In scopul de a-si intari autoritatea teritorial, precum si pentru a se apara de hunii din nord, el a ordonat conectarea partilor de zid construite de alte state, precum si adaugarea de noi sectiuni. Astfel, sa format Marele Zid al lui Qin care pornea de la est din provincia Liaoning de astazi si se termina încheiat la Lintao, provincia Gansu.

 

Contributia dinastiei Han la Marele Zid Chinezesc

 

In timpul dinastiei Han, hunii au devenit mai puternice, si regii au ordonat sa se construiasca mai multe ziduri pentru a consolida frontiera. In aceasta perioada zidul s-a extins pana la Muntele Yinshan și jumatate din vechiul drum al matasii se intindea deja de-a lungul peretelui Han.

 

Contributia dinastiei Ming la Marele Zid Chinezesc

 

Alte dinastii precum Wei, Qi si Zhou au contribuit la constructia Marelui Zid Chinezesc, dar perioada de domnie a dinastiei Ming a fost una de varf, in special din cauza problemelor cu triburile minoritare, cum ar fi Dadan, Tufan si Nuzhen. Pe langa extinderea pe lungime a zidului, imparatii dinastiei Ming dispus la dublarea liniilor zidurilor construite de dinastiile anterioare. De exemplu, in zona Pasului Yanmenguan s-au adaugat trei ziduri de piatră mari și 23 mai mici. Aceasta lucrare a fost continuata de primii regi ai dinastiei Qing, dar stopata la mijlocul perioadei de domnie a acestei dinastii deoarece utilitatea zidului a devenit indoielnica, dat fiind ca teritoriul acestora se intindea in stanga si in dreapta acestuia.

Leave a Reply