Originalitatea unei Mese Traditionale Chinezesti

O masa chinezeasca traditionala include in mod normal mai multe feluri de mancare si nu doar un singur preparat. De obicei, toate mancarurile se aseaza pe masa in acelasi timp si toata lumea se poate servi dupa bunul plac. Felurile de mancare specifice sunt cateva preparate din carne, o garnitura de legume si supa.

Orezul reprezinta intodeauna baza mancarii, si se consuma impeuna cu toate mancarurile servite individual.

Chinezii nu obisnuiesc sa manance desert. De obicei o masa se termina cu un fruct proaspat sau cu o sarlota de migdale. Ravasul chinezesc nu este de origine chinezeasca ci o inventie  Americana, asa ca acesta nu se gaseste in China.

Racoritoarele sau sucurile nu sunt servite la o masa traditionala chinezeasca, desi acest obicei a inceput sa capete o tot mai mare popularitate, mai ales in zonele vizitate de turisti si in orasele mari. In schimb, chinezii savureaza o ceasca de ceai sau o diversitate de supe ca si ultim fel de mancare. Supele pe care acestia le consuma au o consistenta foarte usoara si au scopul de a ajuta la digestia mancarii. Mai mult, supele chinezesti aduc un aport esential de energie si nutrienti organismului,  fiind deosebit de importante pentru o nutritie corecta si echilibrata.

Chinezii sunt convinsi ca o masa poate fi hranitoare si gustoasa numai daca se combina doua elemente esentiale: Fan si Tsai. Fan se refera la cereale si este de cele mai multe ori reprezentat de orez alb, taitei sau coltunasi. Tsai se refera la carne si legume, gatite intr-o varietate de moduri si condimentate cu nenumarate mirodenii asiatice deosebit de originale.

Asezarea farfuriilor si a tacamurilor la masa este si ea extrem de importanta. In mod normal, o masa traditionala chinezeasca include: un bol de orez, betisoare chinezesti, linguri chinezesti de portelan, o farfurie asezata sub bol pe care se aduna oasele sau ceea ce nu se mananca, o farfurie mica pentru sos si o ceasca pentru ceai.

Pentru noi, occidentalii, farmecul unei mese chinezesti consta in folosirea betisoarelor chinezesti. Unii le folosesc cu usurinta, in timp ce altii cu mare dificultate. Cu putin exercitiu, oricine poate deveni un maestru in stapanirea lor. Chinezii, in afara de folosirea lor la masa, mai intrebuinteaza betisoarele chinezesti si pentru a bate oua, pentru a amesteca si rupe taiteii, sau pentru a amesteca in ingredientele care se prajesc in wok. Versatile si utile, acestea sunt de nelipsit atat in gatirea mancarii, cat si in servirea ei.

Leave a Reply