Tabuuri Chinezesti

Chinezii au o serie de tabuuri pe care nu ar indrazni niciodata sa le incalce. Ca in cazul majoritatii traditiilor chinezesti cu radacini puternice, generatiile mai tinere acorda o atentie tot mai mica acestor interdictii cu caracter sacru, insa inca nu si-au pierdut de tot  insemnatatea culturala.

Recunoasterea unei realizari

Una dintre diferentele culturale notabile intre occidentali si chinezi se refera la modul in care raspund complimentelor. Daca, noi de obicei raspundem unei laude de tipul „Imi place masina ta!” sau „Ce casa frumoasa ai!” cu „Multumesc. Am muncit mult pentru ea.”, chinezii ar considera un astfel de raspuns drept arogant. Chinezii nu multumesc niciodata pentru complimentele pe care le primesc ci incearca sa diminueze insemnatatea acestora, intr-un efort exagerat de a parea modesti. Ei ar raspunde asa: „Masina asta consuma cam mult si e destul de neincapatoare.” sau „ Niciodata nu intra suficienta lumina in casa si se aude foarte tare zgomotul din strada.”

Talpa pantofului

In China, oamenii merg pe jos foarte mult, iar incaltamintea aduna mai mult praf si mizerie decat in tarile vestice. Aratatul talpii pantofului este considerat un lucru extrem de nepoliticos, chiar si atunci cand se intampla involuntar- cum ar fi cazul in care stai picior peste picior. Persoanele varstnice sunt foarte ofensate de un asemenea gest, in timp ce tinerii au invatat sa il tolereze.

Musafirii nu se servesc niciodata singuri

Musafirii dintr-o casa chinezeasca nu trebuie sa se serveasca niciodata singuri la masa. Ei trebuie sa astepte politicosi pana ce gazda aseaza mancarea in bolul lor. Chinezii sunt intodeauna foarte atenti cu musafirii lor, carora nu ezita sa le umple bolul de vreo 3-4 ori cu cele mai alese mancaruri si sa-i indemne sa manance, pentru ca pana atunci doar au ciugulit. Este extrem de nepoliticos sa iti pui singur mancare in bol atunci cand esti in vizita la cineva sau sa iti exprimi preferinta pentru un anumit fel de mancare. Trebuie sa mananci doar ce binevoieste gazda sa iti dea.

Imbratisarea unei persoane de sex opus

Poate noua ni se pare ceva foarte obisnuit sa vedem barbati imbratisand femei si viceversa. Ei bine, in China acest lucru este un lucru de neimaginat. Chinezii, cand fac cunostinta sau saluta pe cineva de sex opus, intodeauna pastreaza distanta fizica si se limiteaza la manifestari verbale. Nici macar stangerile de mana nu sunt acceptate.

Intrebarea zilei de nastere a unei persoane de sex opus

Desi, aceasta poate parea o intrebare cat se poate de inocenta, chinezii nu o vad deloc asa. Pentru ei nu inseamna ca cel care intreaba este curios sau vrea sa stie cand sa cumpere cadoul sau sa planuiasca petrecerea aniversara, ci ca acela manifesta un interes de tip romantic. De ce? Pentru ca in traditia chineza,  potrivirile  perfecte dintre potentialii soti se calculeaza pe baza datei de nastere a acestora, o straveche arta stapanita de cei care prevad viitorul sau de maestrii feng shui.

Leave a Reply