Traditii de Anul Nou Chinezesc

Traditii de Anul Nou Chinezesc

 

In timp ce Occidentul considera ca anul se termina la sfarsitul lui decembrie, membrii culturii chineze sarbatoresc acest eveniment la o data diferita, care se schimba de la un an la altul. De exemplu, Anul Nou Chinezesc cade in 2015 pe 19 februarie. Calculele depinde de miscarile sistemului planetar. Sarbatoarea incepe cu prima luna noua a fiecărui an calendaristic și se termina cu luna plina.

 

Traditii culinare

 

Traditiile culinare sunt o parte importanta din festivitatile de Anul Nou Chinezesc, ocazie cu care se organizeaza multe mese in familie, dar si cu prietenii. Printre preparatele traditionale pentru aceasta sarbatoare se numara tortul Nian Gao, budinca de orez aburit, fideaua si galustile.

 

Curatenie

 

Casele sunt curatate inainte de inceperea sarbatorii, iar toate materialele de curatenie sunt aruncate inainte de Anul Nou. Una dintre superstitiile legate de acest eveniment anual spune ca daca maturi in aceasta perioada, iti arunci la gunoi norocul pentru intregul an.

 

Decoratiuni

 

Case sunt decorate, de Anul Nou Chinezesc, cu cosuri de portocale si mandarine, iar aceste fructe sunt, de asemenea, aduse de vizitatori in timpul sarbatorii. In camera principala se pune, de obicei, o tava cu bomboane si cu opt tipuri de fructe dulci uscate. Casele sunt decorate  si cu plante vii sau vaze de flori proaspete.

 

Felicitari

 

Culoarea rosie are o semnificatie simbolica foarte bogata in China, insemnand sanatate, bogatie si buna-stare. De aceea, toate felicitarile de Anul Nou Chinezesc se fac pe hartie rosie.

 

Legende legate de Anul Nou Chinezesc

 

Legenda spune ca Anul Nou Chinezesc a inceput cu o lupta impotriva unui animal mitic numit Nian, care va veni în prima zi a noului an pentru a mânca copii, animale, și cereale. In scopul de a se proteja de Nian, locuitorii satelor pun mancare in fata portilor, pentru ca dragonul mitic sa se infrpte din acele bucate si sa lase orice altceva in pace.

 

Se credea, de asemenea, ca Nian se temea de culoarea rosie si de sunetele puternice. Iata o alta traditie explicata de aceasta legenda – felinarele rosii atarnate in fata usilor si folosirea pocnitorilor, aceasta din urma raspandindu-se ulterior si catre occident.

 

Alte traditii legate de Anul Nou Chinezesc

 

Fiecare zi a acestei perioade are o traditie anume. De exemplu, in prima zi unii oameni tin post de carne, si consuma un fel de mancare vegetarian numit jai, facut din seminte de lotus, muguri de bambus si fasole uscata. Urmatoarele zile sunt dedicate rugaciunilor, intai catre zei, apoi catre parinti si socri. In a cincea zi, se sta acasa si se asteapta zeul bogatieie. In aceasta zi nu se pleaca in vizite.

Leave a Reply