Traditii si Obiceiuri Chinezesti

Chinezii au traditii si obiceiuri ce dateaza de mii de ani, iar acestea sunt atat de importante pentru ei incat nu si-ar putea imagina niciodata incalcarea sau lipsa lor. Normele lor culturale si modul in care isi ghideaza viata dupa ele reprezinta una dintre cele mai fascinante laturi ale Chinei.

Dansul Leului

Dansul Leului este una dintre cele mai cunoscute traditii chinezesti. Aceste dansuri au loc in timpul festivalurilor, desi in China percutii ale dansului leului se aud de-a lungul intregului an cu ocazia inaugurarii unei companii noi sau a unei activitati importante. Se crede ca aceste dansuri aduc noroc si prosperitate, indepartand raul. In cadrul dansului, doi oameni imbracati intr-un singur costum de leu isi folosesc picioarele pentru a imita miscarile   leului. Salata si telina se agata de usile companiilor noi deoarece fonetic numele lor seamana cu cuvintele care exprima profitul si sarguinta.

Mese festive cu prieteniisi familia

In cultura chineza, fericirea trebuie impartasita cu cei din jur. Daca in viata lor are loc un eveniment care merita sa fie celebrat, atunci acestia isi invita prietenii si familia la masa. Unul dintre cele mai comune evenimente este masa care celebreaza o casatorie. Se aseamana cu traditiile occidentalilor pentru sarbatorirea nuntii, numai ca in mod normal ceremonia civila si religioasa au loc la mult timp dupa marea petrecere. Cuplurile se dau peste cap pentru organizarea acestor mese la cele mai rafinate restaurante unde sunt invitate peste 200-300 de persoane. Ca si un Romania, nuntasii ofera bani cuplului, bani care au rolul de a acoperi marea cheltuiala ocazionata de organizarea petrecerii. Mese festive mai mici au loc si cu ocazia inceperii unei slujbe noi, cumpararii unei case sau altor evenimente fericite.

Mirele plateste domnisoarele de onoare pentru dreptul de a lua mireasa

Acest obicei se aseamana putin cu datinile de nunta romanesti, unde mirele vine si ia mireasa de acasa impreuna cu un mic alai. Mireasa este pazita de domnisoarele de onoare carora le revine sarcina de a decide daca mirele merita sa plece cu mireasa. Domnisoarele ii pot da provocari sau pot cere cadouri mirelui pentru a-l lasa sa-si vada aleasa.

Lenjerie rosie de Ben Mi Nian

Calendarul chinezesc lunar are cicluri de cate 12 ani. Pentru fiecare an, este atribuit un animal diferit. De exemplu, 2014 a fost anul calului. Chinezii nascuti intr-un anumit an se identifica cu animalul acelui an, reprezentand semnul lor zodiacal. Pentru fiecare chinez, Ben Mi Nian are loc o data la fiecare 12 ani, incepand cu anul in care s-a nascut. De exemplu, daca esti nascut in 2000 atunci primul Ben Mi Nian a avut loc in 2012 si al doilea va fi in 2024, si tot asa. Potrivit traditiei, chinezii trebuie sa poarte lenjerie rosie in timpul Be MiNian, mai ales in timpul festivalului primaverii. Lenjeria rosie aduce noroc si indeparteaza ghinionul.

Femeile se odhinesc o luna dupa nastere

Potrivit traditiei chinezesti, femeile ar trebuie sa-si ia o luna de repaus total dupa aducerea unui copil pe lume. Aceasta traditie este veche de 2000 de ani si este respectata cu strictete.  Teoria spune ca organismul a fost slabit de sarcina si trebuie sa se refaca complet, evitandu-se orice fel de activitate fizica. In acest timp, femeile stau aproape tot timpul in pat cu bebelusul, iar sarcinile gatitului, curateniei si cumparaturilor ii revin mamei sau soacrei tinerei mamici. Generatiile anterioare considerau pana si spalatul interzis in timpul acestei perioade de refacere, dar din fericire acest obicei nu prea isi mai are sustinatorii in zilele noastre.

Leave a Reply